Ciasto marchewkowe



Idealnie puszyste i wilgotne o cudownym zapachu cynamonu i przypraw korzennych .

Świetnie smakuje zarówno z masą mascarpone jak i samo oraz długo zachowuje świeżość. 


Przepis : 

🥕 250 g mąki tortowej 

🥕 180 ml oleju roślinnego

🥕 4 duże jajka

🥕 300 g grubo tartej marchewki

🥕 120 g musu jabłkowego bez cukru

🥕 250 g cukru trzcinowego

🥕 2 łyżeczki proszku do pieczenia

🥕 1 łyżeczka sody

🥕1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

🥕 przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki soli i imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej ( ja imbiru nie dodałam,  bo akurat nie miałam) 


Potrzebujemy 300 gramów startej marchewki. Jeśli marchew była soczysta, to odciśnij ją dodatkowo z nadmiaru soku. Dodaj jajka , cukier trzcinowy,  olej i mus z jabłkowy,  jeśli nie masz wystarczy przesmażyć jabłka. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub szpatułką . 


W drugiej misce przesiewam mąkę , dodaję pozostałe składniki sypkie, mieszam i wsypuję do składników mokrych.  Dokładnie łączę ze sobą . 


Przekładamy do formy o wymiarach 35 x 25 , wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 175 ° do suchego patyczka . U mnie ciut mniejsza blaszka i ciasto wyszło aż za wysokie 😉


Studzimy w lekko uchylonym piekarniku . 

Po całkowitym wystudzeniu , przekrajam ciasto na 2 równe części z długości,  wychodzą 2 kwadraty . 




Przekładam kremem : 

🥕 250 g mascarpone

🥕150 g masła w temp. pokojowej

🥕150 g cukru pudru ( ja dodałam ok 100 g )

🥕 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Serek ubijam mikserem na średnich obrotach by zaczął robić się puszysty, dodaję stopnio masło. Zwiększ obroty i ubijaj do całkowitego połączenia i napuszenia kremu. Dodaj cukier puder i wanilię. 


Jest to moja wersja ciasta z bloga @aniagotuje.pl 

Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja