Ciasto marchewkowe
Idealnie puszyste i wilgotne o cudownym zapachu cynamonu i przypraw korzennych .
Świetnie smakuje zarówno z masą mascarpone jak i samo oraz długo zachowuje świeżość.
Przepis :
🥕 250 g mąki tortowej
🥕 180 ml oleju roślinnego
🥕 4 duże jajka
🥕 300 g grubo tartej marchewki
🥕 120 g musu jabłkowego bez cukru
🥕 250 g cukru trzcinowego
🥕 2 łyżeczki proszku do pieczenia
🥕 1 łyżeczka sody
🥕1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
🥕 przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki soli i imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej ( ja imbiru nie dodałam, bo akurat nie miałam)
Potrzebujemy 300 gramów startej marchewki. Jeśli marchew była soczysta, to odciśnij ją dodatkowo z nadmiaru soku. Dodaj jajka , cukier trzcinowy, olej i mus z jabłkowy, jeśli nie masz wystarczy przesmażyć jabłka. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub szpatułką .
W drugiej misce przesiewam mąkę , dodaję pozostałe składniki sypkie, mieszam i wsypuję do składników mokrych. Dokładnie łączę ze sobą .
Przekładamy do formy o wymiarach 35 x 25 , wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-35 minut w temperaturze 175 ° do suchego patyczka . U mnie ciut mniejsza blaszka i ciasto wyszło aż za wysokie 😉
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku .
Po całkowitym wystudzeniu , przekrajam ciasto na 2 równe części z długości, wychodzą 2 kwadraty .
Przekładam kremem :
🥕 250 g mascarpone
🥕150 g masła w temp. pokojowej
🥕150 g cukru pudru ( ja dodałam ok 100 g )
🥕 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Serek ubijam mikserem na średnich obrotach by zaczął robić się puszysty, dodaję stopnio masło. Zwiększ obroty i ubijaj do całkowitego połączenia i napuszenia kremu. Dodaj cukier puder i wanilię.
Komentarze
Prześlij komentarz