Góra lodowa
Polecam Wam pyszne i efektowne ciasto o nazwie
❤ GÓRA LODOWA ❤
Znacie ? Lubicie ?
Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować 😍
Biszkopt :
📌 5 jajek
📌 1 szkl mąki
📌 1 szkl cukru
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌 2 łyżki kakao
Przygotowujemy biszkopt. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35/23 i pieczemy 25 min w temp 180 ° . Studzimy i przekrawamy na pół.
Poncz :
📌 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
📌 1 szklanka wrzątku
Masa budyniowa:
📌 2 żółtka
📌 3/4 szkl cukru
📌 cukier waniliowy
📌 2 łyżki mąki przennej
📌 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego
📌 2 szkl mleka
📌 200 g masła
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gladką masę. Do masy dodajemy mąkę budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i powoli wlewamy masę jajeczną. Często mieszając gotujemy budyń.
Masa z mleka w proszku :
📌 250 g masła
📌 1/2 szkl wody
📌 1/2 szkl cukru
📌 2 szkl mleka w proszku + 2 łyżki
📌 2 łyżki kakao
Masło zagotuwujemy z wodą i z cukrem , odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonego masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.
Dodatkowo :
📌 150 g okrągłych biszkoptów pokrojonych na pół
Składamy ciasto .
Blat biszkoptu nasączamy, wykładamy większą połowę masy budyniowej i przykrywam drugim blatem biszkoptu, nasączamy oraz wykładamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół , delikatnie nasączamy i układamy dość gęsto na masie budyniowej. Polecam dać więcej niż ja wtedy efektowniej wygląda w przekroju, mi niestety zabrakło. Masy z mleka w proszku wylewamy na przemian łyżką pomiędzy biszkopty i na ich wierzch.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz