Kubanka



KUBANKA

Biszkopt : 

📌 4 jajka 

📌 70 g cukru 

📌 130 g mąki tortowej 

📌 3 łyżki kakao 

📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka oddzielamy od żółtek i przygotowujemy klasyczny biszkopt. Pieczemy ok 40 min w 160°, blaszka 35 x 23 cm 


Masa kakowo-orzechowa : 

📌 200 g masła w temp pokojowej 

📌 3 łyżki kremu kakaowo orzechowego z orzeszkami lub 3 łyżki nutelli

📌 2 żółtka 

📌 2 szkl mleka 

📌 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

📌 3 łyżki mąki przennej 

📌 3 łyżki cukru 

Żółtka ,cukier i obie mąki miksujemy z ok 0.5 szkl mleka. Resztę mleka zagotowujemy,  na gorące mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy,  ciągle mieszając.  Po ugotowaniu budyń studzimy. 

Masło ucieramy na puch,  dodajemy stopniowo budyń i na końcu krem czekoladowy.

Dodatkowo: 

📌 370 ml śmietanki 30 %

📌 2 łyżki cukru pudru 

📌 2 śmietan fixy

📌 ok 350 g powideł śliwkowych u mnie mieszanka z dżemem porzeczkowym 

📌 ok 38 szt herbatników jasnych 

📌 1/2 szkl naparu kawy 

📌 2-3 łyżki amaretto 

 Biszkopt nasączamy kawą,  wykładamy masę czekoladową , na nią układamy herbatniki,  następnie dżem i kolejną warstwę herbatników. 


Śmietanę ubijamy na sztywno,  dodajemy w trakcie 2 łyżki cukru pudru i śmietan fixy. Wykładamy na wierzch ciasta.  Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 



Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja