Kubanka
KUBANKA
Biszkopt :
📌 4 jajka
📌 70 g cukru
📌 130 g mąki tortowej
📌 3 łyżki kakao
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i przygotowujemy klasyczny biszkopt. Pieczemy ok 40 min w 160°, blaszka 35 x 23 cm
Masa kakowo-orzechowa :
📌 200 g masła w temp pokojowej
📌 3 łyżki kremu kakaowo orzechowego z orzeszkami lub 3 łyżki nutelli
📌 2 żółtka
📌 2 szkl mleka
📌 2 łyżki mąki ziemniaczanej
📌 3 łyżki mąki przennej
📌 3 łyżki cukru
Żółtka ,cukier i obie mąki miksujemy z ok 0.5 szkl mleka. Resztę mleka zagotowujemy, na gorące mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i na końcu krem czekoladowy.
Dodatkowo:
📌 370 ml śmietanki 30 %
📌 2 łyżki cukru pudru
📌 2 śmietan fixy
📌 ok 350 g powideł śliwkowych u mnie mieszanka z dżemem porzeczkowym
📌 ok 38 szt herbatników jasnych
📌 1/2 szkl naparu kawy
📌 2-3 łyżki amaretto
Biszkopt nasączamy kawą, wykładamy masę czekoladową , na nią układamy herbatniki, następnie dżem i kolejną warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy w trakcie 2 łyżki cukru pudru i śmietan fixy. Wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz