Lasagne



Potrzebujemy : 

📌 180 - 200 g makaronu lasagne @primogusto_pl

📌 ser parmezan ( mi nie udało się kupić dlatego użyłam ser żółty i mozarella)

Sos beszamelowy : 

📌 450 ml mleka 

📌 50 g masła 

📌 2 łyżki mąki 

📌 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej 

📌 sól,  pieprz 


Sos pomidorowy: 

📌 420 g mięsa mielonego 

📌 500 ml przecier pomidorowy śródziemnomorski @primogusto_pl

📌 garść listków bazyli 

📌 natka pietruszki ok 1/3 pęczka 

📌 1 duża marchewka 

📌 2 ząbki czosnku 

📌 1 duża cebula 

📌 ok 50 ml oliwy z oliwek 

📌 150 ml czerwonego wina wytrawnego 

📌 przyprawy : sól,  pieprz czarny, papryka ostra, 0.5 łyżki suszonej bazyli i oregano, 1 łyżeczka tymianku, przyprawa do mięsa mielonego


Na początek przygotowuję sos beszamelowy. Masło rozpuszczam , dodaję mąkę i zasmażam cały czas mieszając. Po ok 5 minutach dodaję powoli mleko cały czas mieszając do momentu gładkiej konsystencji.  
Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmuję z palnika i dodaję przyprawy. 

Sos pomidorowy: 
Kroję cebulę w kostkę, podsmażam na oliwie z oliwek. Pozostałe warzywa i zioła kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w blenderze lub ścieram na tarce. Dodaję do cebuli podsmażam jeszcze jakieś 4 minuty i kolejno dodaję mięso mielone ( u mnie wieprzowe i wołowe) oraz przyprawy.  Podsmażam chwilę i podlewam czerwonym winem . Czekamy aż połowa się zredukuje i dopiero dodajemy przecier pomidorowy śródziemnomorski.  Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.
 
Składam w naczyniu żaroodpornym, na początek ok 2-3 łyżki sosu beszamelowego , makaron do lasange ,sos beszamelowy, sos pomidorowy ,ser , makaron itd 2-3 razy
Na wierzchu zostawiamy ser. 
Zamiekam pod przykryciem z foli aluminiowej ok 20 minut w temp 220 °. Po tym czasie zdejmuję folię układam pomidorki koktajlowe i zapiekam ok 5 - 10 minut do ładnego zarumienienia.  
Smacznego 😍






Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja