Lasagne
Potrzebujemy :
📌 180 - 200 g makaronu lasagne @primogusto_pl
📌 ser parmezan ( mi nie udało się kupić dlatego użyłam ser żółty i mozarella)
Sos beszamelowy :
📌 450 ml mleka
📌 50 g masła
📌 2 łyżki mąki
📌 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
📌 sól, pieprz
Sos pomidorowy:
📌 420 g mięsa mielonego
📌 500 ml przecier pomidorowy śródziemnomorski @primogusto_pl
📌 garść listków bazyli
📌 natka pietruszki ok 1/3 pęczka
📌 1 duża marchewka
📌 2 ząbki czosnku
📌 1 duża cebula
📌 ok 50 ml oliwy z oliwek
📌 150 ml czerwonego wina wytrawnego
📌 przyprawy : sól, pieprz czarny, papryka ostra, 0.5 łyżki suszonej bazyli i oregano, 1 łyżeczka tymianku, przyprawa do mięsa mielonego
Na początek przygotowuję sos beszamelowy. Masło rozpuszczam , dodaję mąkę i zasmażam cały czas mieszając. Po ok 5 minutach dodaję powoli mleko cały czas mieszając do momentu gładkiej konsystencji.
Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmuję z palnika i dodaję przyprawy.
Sos pomidorowy:
Kroję cebulę w kostkę, podsmażam na oliwie z oliwek. Pozostałe warzywa i zioła kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w blenderze lub ścieram na tarce. Dodaję do cebuli podsmażam jeszcze jakieś 4 minuty i kolejno dodaję mięso mielone ( u mnie wieprzowe i wołowe) oraz przyprawy. Podsmażam chwilę i podlewam czerwonym winem . Czekamy aż połowa się zredukuje i dopiero dodajemy przecier pomidorowy śródziemnomorski. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.
Składam w naczyniu żaroodpornym, na początek ok 2-3 łyżki sosu beszamelowego , makaron do lasange ,sos beszamelowy, sos pomidorowy ,ser , makaron itd 2-3 razy
Na wierzchu zostawiamy ser.
Zamiekam pod przykryciem z foli aluminiowej ok 20 minut w temp 220 °. Po tym czasie zdejmuję folię układam pomidorki koktajlowe i zapiekam ok 5 - 10 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz