Sernik na zimno z brzoskwiniami
Hej , na weekend poleca się sernik na zimno z brzoskwiniami.
Przepis :
📌 800 ml jogurtu greckiego
📌 150 g cukru pudru
📌 25 g żelatyny
📌 ekstrakt waniliowy
📌 120 ml wrzątku
📌 250 ml śmietanki 30 %
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia ok 6 minut. Następnie rozpuszczam ją w gorącej wodzie. Studzę, ale uważam by sie nie ścięła.
Jogurt mieszam z cukrem pudrem i odrobiną ekstraktu waniliowego. Brzoskwinie kroję w kostkę, zostawiam 3 sztuki do dekoracji i te kroję w plasterki. Śmietanę ubijam na sztywno.
Do rozpuszczonej żelatyny dodawaj stopniowo kilka łyżek masy jogurtowej, po czym przelej całość do masy jogurtowej i szybko zmiksuj, żeby nie powstały grudki.
Następnie wmieszaj ubitą śmietanę oraz brzoskwinie.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm , wykładam biszkoptami i wylewam masę. Chłodzę w lodówce minimum 2 godziny.
Czerwoną galaretkę rozpuszczam w ok 260 ml gorącej wody. Gdy zacznie lekko tężeć wylewam na masę jogurową. Chłodzę . Później układam pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Komentarze
Prześlij komentarz