Szarlotka
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Smakuje o każdej porze roku .
Ciasto :
📌 2 szkl mąki tortowej
📌 1 szt krupczatki
📌 250 g margaryny lub masła
📌 4 żółtka ( białka zostawiam do piany )
📌 ok. 0,5 szkl cukru
📌 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagniatam ciasto.
Połowę ciasta wykładam na blaszkę i zapiekam do zarumienienia.
Pozostałą część wkładam do zamrażarki.
📌 Jabłka ( ok 1.5 -2 kg ) przesmarzam, dodaje pod koniec
📌 3 łyżki kaszy mannej suchej 📌 troche cynamonu i 📌 troche cukru waniliowego oraz 📌 cukier ( wg uznania i w zależności od rodzaju jabłek ).
Wykładam na zapieczone kruche ciasto.
Ubijam białka na sztywno, dodaje ok 0,5 szkl cukru. Żeby piana nie opadła dodaję łyżeczkę mąki ziemiaczanej. Mieszam.
Wykładam na jabłka.
Wyjmuje ciasto z zamrażarki. Ścieram na tarce lub kruszę w rękach .
Pieke w temp ok 180° do ładnego wypieczenia wierzchu .
Komentarze
Prześlij komentarz