Kuzyn 3 bita

 


📌 2 budynie czekoladowo - orzechowe

📌 600 ml mleka
📌 200 g masła
📌 1 duża paczka herbatników
📌 1 puszka masy kajmakowej smak tiramisu 460 g

Budynie rozrabiam w pół szklanki zimnego mleka. Pozostałą  część mleka zagotować, wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie rózgą kuchenną. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia. Gotowy budyń przykrywam szczelnie folią spożywczą i studzę.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem,  następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu.
Wykładam na herbatniki. 

📌 500 ml śmietany 30 %
📌 2-3 łyżki cukru pudru
📌 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie
📌 4 łyżki gorącego mleka

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie , następnie zalać gorącym mlekiem i rozpuścić . Wystudzić.  Śmietanę ubijam na sztywno. Na koniec dodaję zimną żelatynę. 

Ciasto składam w następujący sposób. 

Blaszka 28 x 24 cm 





Herbatniki-masa kajmakowa (trochę zostawiam na wierzch ) -herbatniki - masa budyniowa- herbatniki - masa śmietankowa-herbatniki - masa kajmakowa cienka warstwa - na wierzch granola orzechowa ( orzeszki archaidowe ) 




Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja