Ferrero Rocher
FERRERO ROCHER
Masa orzechowa
📌 350 g herbatników kakaowych
📌 3 x 140 g serki homogenizowane waniliowe
📌 3- 5 łyżek cukru pudru
📌 200 g rozpuszczonego masła
📌 3 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego ( typu nutella)
📌 200 g posiekanych orzechów laskowych
📌 2.5 szkl. mleka w proszku
📌 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym
Masa śmietankowa
📌 330 ml śmietany 30%
📌500 ml serka mascarpone
📌 1-2 łyżki cukru pudru
📌 2 opakowania śmietan fix
Dekoracja
📌 100g startej mlecznej czekolady
Do miski przekładamy serki homogenizowane, cukier puder i krem czekoladowo- orzechowy, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło , dokładnie łączymy.
Stopniowo dodajemy mleko w proszku i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy łyżką.
Składamy ciasto :
Na spodzie formy 24 x 26 układamy herbatniki kakaowe ➡️ masę orzechową ➡️ herbatniki ➡️ masa kajmakowa ➡️ masa smietankowa ➡️ starta czekolada
Do miski wlewamy schlodzoną śmietankę i ubijamy , ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder i śmietan fix. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia składników. Przekladamy na masę kajmakową.
Wierz posypujemy startą czekoladą.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin .
Smacznego 😀
Komentarze
Prześlij komentarz