Ciasto SŁONY KARMEL
Pyszne ekspresowe ciasto SŁONY KARMEL ♡
Potrzebujemy :
📌 ok 300 g biszkoptów savoiardi
Biszkopty moczymy delikatnie w mleku . Układamy obok siebie na blaszce o wymiarach 24x28 cm -16 -17 szt na warstwę. Uwaga ! Nie przesadź z nasączeniem , bo ciasto będzie zbyt wilgotne.
📌 185 g herbatników kakaowych
📌 400 g masy kajmakowej słony karmel
Masa :
📌 500 ml śmietany 30
📌 250 serka mascarpone
📌 3 łyżki cukru pudru
📌 150 g czekolady
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź.
Śmietanę ubijam na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem.
Pod koniec dodaję wystudzoną płynną białą czekoladę.
Wykładam połowę masy na biszkopty .
Na to połowę herbatników , masę kajmakową o smaku słony karmel oraz resztę herbatników.
Na herbatniki dajemy drugą część masy i ostatnią warstwę nasączonych delikatnie biszkoptów.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz